Jewish Jazz

27nov2:00 pm4:00 pmJewish Jazz

Event Details

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghettipork stewpatato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Trailer: https://youtu.be/c0cMt2oUxKY

Duur: 90 minuten

Bezetting: piano, drums, saxofoon, contrabas, zang en tekst

Een project van Stichting KunstenDialoog in samenwerking met:

Mirjam van Dam – tekst en zang

Ed Boekee – piano

Klaas van Donkersgoed – drums

Peter Peuker – saxofoon

Niels Tausk – contrabas en trompet

Time

November 27, 2022 2:00 pm - 4:00 pm(GMT+02:00)

Location

Synagogue Borculo

Other Events
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *