Op 25 juli verzorgt Stichting Kunst en Dialoog van 12:30u. tot 16:00u. een uiteenlopend programma met dans en muziek op het Mercatorplein. Kom genieten van de performance van bewegingstheater MAN II CO of de muziek van het theatrale concert Jewish Jazz. Daarnaast zijn er optredens van danser Alioune Diagne, zangeres Karima el Filali en dansgroep Grey Vibes. Verwacht een onvergetelijke middag met performers met diverse achtergronden en van verschillende nationaliteiten!

Stichting KunstenDialoog ontwikkelt projecten op het raakvlak van kunst, cultuur en maatschappij. Ons doel is om uitwisseling te stimuleren tussen culturen, nationaliteiten en religies. Ook creëren we graag een podium voor talentvolle makers: choreografen, dansers, theatermakers en muzikanten. Op het Mercatorplein ziet u daar een mooie afspiegeling van.

PROGRAMMA:
12:30u. – MAN II CO
EXTRA LIVE/LIFE is de storm na de stilte.
Razen, shaken, vertragen, opbouwen, schokkerig,
even groovy,
stoppen en weer versnellen….
MAN || CO barst van de opgekropte energie, die in EXTRA LIVE/LIFE een uitweg vindt.
Vier dansers zoeken naar de startknop. Want hoe kom je na complete stilstand eigenlijk weer in beweging? Aangestoken door stevige beats herontdekken de dansers hun vuur. Keep the fire burnin’ .
EXTRA LIVE/LIFE is een wervelende dansvoorstelling met een drive die je de rest van de dag niet meer loslaat.
https://mancobewegingstheater.nl/

13:30u. – ALIOUNE DIAGNE

14:00u. – SHISHANI & KARIMA EL FILALI

14:30u. – ALIOUNE DIAGNE

15:00u. – JEWISH JAZZ
Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30, en van Hollywoodmusicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.
Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn, gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen, werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazzzanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten, zoals spaghetti, pork stew, patato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.
En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.
Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.
http://kunstendialoog.nl/jewish-jazz-een-concert-met-een-verhaal

15:30u. – GREY VIBES
Met een theatrale knipoog dansen, dansen, dansen wij de sterren van de hemel!
Sinds 2010 zijn wij een dansgroep van dansers in de leeftijd van 55 tot 100+ die al dansend the battle aan gaat met alle vooroordelen rondom leeftijd. Ieder jaar studeren wij een nieuwe choreografie in onder leiding van een professionele choreograaf op moderne muziek. Deze duurt ongeveer vijf minuten. Dansen is leuk en gezond is voor iedere leeftijd!
Na dit optreden kan u zelf een dansje komen wagen, onder begeleiding van Marie José Pelzers, een van de dansers van GreyVibes.
https://www.greyvibes.nl/

Foto: @annebeentjes