Culturele Zondag: 15 maart 2020

Het thema van de Culturele Zondag in maart is DANS. Kom genieten van de verschillende dansoptredens of doe mee aan een van onze dansworkshops! Hier vindt u een impressie van de vorige dansdag.

Hieronder een overzicht van activiteiten:

  • Optredens en pop-upshows van professionele gezelschappen en amateurdansgroepen.
  • Dansmarkt: een markt met tafels voor deelnemende dansgroepen en -scholen en dansgerelateerde organisaties en bedrijven (bijvoorbeeld danskleding en dansmagazines).
  • Proeflessen door deelnemende dansscholen.

Culturele Zondag Dans: 15 maart 2020, van 1 tot 5 in De Hallen!

 

Jewish Jazz – een concert met een verhaal

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghettipork stewpatato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Trailer

13 maart om 20:15u: Regentenkamer in het Koorenhuis. Koop je tickets hier.

22 maart om 16:00u: Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Koop je tickets hier.

Klik hier voor meer informatie.